Вести Македонија

ДИК го објави списокот на 39.502 спорни гласачи

DIK

Државната изборна комисија на својата веб-страница го објави списокот со имињата и со презимињата на 39.502 гласачи кои се сметаат за спорни. Овие лица ќе имаат рок од 25 дена да се пријават во ДИК и да се запишат во избирачкиот список.

Освен на официјалната веб-страница на ДИК, списокот е објавен и во подрачните одделенија на ДИК и во месните канцеларии на Министерството за правда, односно Управата за водење матични книги.

Пријавувањето ќе се врши лично, со лична карта или пасош, во ДИК или во подрачните одделенија и во дополнителните одделенија на ДИК секој ден од 8.30 до 19 часот од денеска до 19 август.

По истекот на овој рок, ДИК ќе има уште 10 дена на располагање за да може да направи дополнителни контроли или лично да контактира со гласачите.

Освен лично, пријавување ќе се врши и преку посебна електронска апликација поставена на веб-страница на ДИК, на која треба да се прикачи скенирана фотографија од лична карта или пасош.

Сподели: