Вести Македонија Став Ударни вести

ДОМ: Условена поддршка за Владата

Сподели:

 

На денешната седница на Централниот одбор зелената партија ДОМ, донесе одлука ДОМ да ја поддржи предложената реконструкција на Владата, во интерес на македонските евроинтеграциски процеси.

Услов за подршката на Владата и на парламентарното мнозинство е во првите 100 дена да обезбедат спроведување на следните програмски приоритети на ДОМ:

1. Да започне процесот на ветинг и да се спроведе конфискација на нелегално стекниот имот заради ефикасна борба против корупцијата;

2. Да продолжи собраниската процедура за измени на Изборниот законик за една изборна единица, отворени листи и 50% жени на листите и

3. Да се интензивира користењето на обновливи извори на енергија преку формирање на енергетски задруги, за граѓаните да станат производители на електрична енергија, како и формирање Фонд за енергетска ефикасност.

Сподели: