Државен архив: Честит 23 мај – Национален ден на влашката заедница

Сподели

Овој ден стои како сведоштво за богатото културно наследство, историја и значајните придонеси на влашкиот народ во нашето општество. Ние ги признаваме и почитуваме живописните традиции и трајниот дух на влашката заедница, кои во голема мера го збогатија културниот мозаик на Македонија, изјавуваат од Државниот архив на РС Македонија.

“Овој ден нека биде исполнет со гордост, радост и обновена посветеност на зачувувањето и промовирањето на влашкиот уникатен културен идентитет. Со нетрпение очекуваме продолжување на нашите заеднички напори во документирањето и прославувањето на наследството на сите заедници во рамките на нашата држава.”

Државниот архив ги поседува Фондовите „Милтон Манаки”, број 580 и 955, кои содржат бројни фотографии за секојдневието на Власите од крајот на 19 и почетокот на 20 век.

Среќен национален ден на Власите!