Вести

Египетскиот суд доживотно го осуди Мохамед Морси

Сподели:

Според одлуката на Кривичниот суд на Каиро, Морси е осуден на доживотен затвор (25 години затвор), тврдејќи дека ја водел организацијата Муслиманското братство

thumbs_b_c_060806577ed7e9f55f4b55e49b7f6210

КАИРО (АА) – Кривичниот суд на Египет во Каиро, за претседателот соборен од функцијата со државен удар, Мохамед Морси, во случајот “Шпионажа во име на Катар”, за различни обвиненија го осуди за вкупно 40 години затвор, од кои за едната доживотно (25 години) и другата 15 години, јавува Anadolu Agency (AA).

Според одлуката на Кривичниот суд на Каиро, Морси е осуден на доживотен затвор (25 години затвор), тврдејќи дека ја водел организацијата Муслиманското братство (Ихван), која се наоѓа на списокот на забранети организации и 15 години затвор за наводно испратени документи со државни тајни на Катар.

Судот го ослободи Морси од обвинението за обвинението “Шпионажа во име на Катар”. Од друга страна во случај на “Шпионажа во име на Катар”, шест обвинети меѓу кои има и новинари, беа осудени на смрт, а четворица други со различни казни.

Во изјавата за АА, член на делегацијата на одбрана на Мурси, Усама Хелва, рече дека судот одреди 40 години затвор за Морси, но во согласност со законите кои се во сила максимум што тој може да се соочи е доживотен затвор (25 години).

Тој исто така истакна дека ќе ја обжали одлуката. Претседател Морси кој беше соборен од функцијата со воен удар во случајот познат како “голема шпионажа” беше осуден на 25 години во случај на “Настаните на плоштадот Итихадије” 20 години затвор во случајот “Рација на затвори” претходно беше осуден на смрт.

AA.COM.TR

Сподели: