Вести Македонија Ударни вести

ИВАНОВ: Република Македонија заслужува да ги отпочне преговорите за пристапување во ЕУ и да ја добие поканата за членство во НАТО

Сподели:

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Сојузна Република Германија, на Република Перу и на Република Белорусија.

-Евроатлантското приближување на Вашата земја ќе се забрза, доколку на реформите кон кои се стремите се пристапи решително и се спроведат консеквентно. Можам да Ве уверам дека Германија во овој поглед ќе Ве поддржува како искрен и доверлив партнер, му рече новиот амбасадор на Германија во земјава Томас Норберт Герберих на претседателот Ѓорге Иванов на денешно предавање на акредитивите.

– Верувам дека е крајно време за европските институции да покажат дека го слушаат гласот на регионот и ги ценат и вреднуваат напорите што се покажуваат за евроатлантската интеграција. За жал, досегашниот пристап и од Унијата и од Алијансата, предолгиот status quo во интеграциите, не само што не вроди со резултат, напротив имаше значаен негативен ефект во вкупните состојби во Република Македонија. Длабоко сум уверен дека стабилноста и безбедноста на Македонија и на нашиот регион, недвосмислено се одразува и на стабилноста и безбедноста на Европската унија. Република Македонија заслужува да ги отпочне преговорите за пристапување во ЕУ и да ја добие поканата за членство во НАТО без натамошно одложување. Подготвени сме да го преземеме својот дел од задачата за иднината на Европа – порача македонскиот претседател.

Новоименуваниот амбасадор Герберих истакна дека ќе се заложи за интензивирање и продлабочување на односите помеѓу двете земји во повеќе области од заеднички интерес, како и за продлабочување и проширување на перспективата на евроатлантската интеграција на Република Македонија.

 

Сподели: