Ивона: Не сум задоволна со условната казна во предметот „Тифани“

Сподели

Иако пред само пет месеци призна вина, новинарката Ивона Талевска вчера на јавна седница во Апелацискиот суд во Скопје негираше каква и да е нејзина виновност за милионското даночно затајување за коешто беше осудена во предметот наречен „Тифани“, јави ТВ 24.

– Јас и ден-денес не чувствувам вина, но поради медиумската хајка, која што трае повеќе од една година, сметав дека признание на вина е најдобро решение. И пред пресудата, јас веќе бев осудена поради јавните и медиумските притисоци, но и од социјалните мрежи. Не сум задоволна со условната казна – вели Талевска.

Одбраната на Талевска се обиде да докаже дека во случајот со даночното затајување имало и застарување на кривичното дело, но и тоа дека имало вулгаризирање на приватноста и интимата на Талевска, со јасна алузија на нејзината долна облека од 500 евра.

Ивона Талевска, за затајување на данок по неколку основи и како физичко лице, но и како сопственичка на фирмите „Смарт центар“ и „Смарт груп“, на 19 февруари оваа година, беше осудена на казна затвор во траење од две години кој нема да го издржи доколку во следните четири години не стори ново кривично дело. Со пресудата таа е обврзана да го врати целиот износ од повеќе од 3,5 милиони денари (57.000 евра).