Вести Македонија Ударни вести

Комисија за заразни болести: Засега нема нови мерки

Сподели:

 

Комисијата за заразни болести, на денешниот состанок ја разгледуваше епидемилошката состојба во државата.
 
Лесно зголемување на позитивни од тестирани за Ковид 19 има во Скопје и Тетово.
 
Според анализите во Тетово ширењето на вирусот е поради непочитување на препораките и протоколите при организирање семејни веселби и друг тип веселби во затворен простор. И покрај бројот на активни случаи и позитивни од тестирани за Ковид 19, состојбата е стабилна, а во болниците нема притисок од хоспитализации.
 
Комисијата за заразни болести во моментов останува на досега прпорачаните мерки, кои би се заостриле во моментот кога ќе се укаже таква потреба.
Министерството за здравство апелира граѓаните да се придржуваат кон препораките за заштита и спречување на ширење на вирусот Ковид 19.
Сподели: