Министерот Љутков, упати телеграма по повод смртта на големиот писател Исмаил Кадаре

Сподели

Министерот Љутков упати сочувство по повод смртта на светски етаблираниот писател Исмаил Кадаре.

„Од името на Министерството за култура и  туризам и од мое лично име, сакам да го искажам моето искрено сочувство до семејството на големиот албански писател Исмаил Кадаре и до граѓаните на Република Албанија за огромната загуба на еден од најбрилијантните современи писатели. Делото на големиот раскажувач Исмаил Кадаре ја осветлува комплексната историја и култура на неговата родна земја, истовремено доловувајќи универзални приказни“, напиша во телеграмата со сочувство министерот Љутков. Тој посочува дека длабокото книжевно дело на Кадаре доби меѓународно признание и многубројни награди, со што ја позиционираше албанската литература на врвот на светската книжевност.  

„Истовремено, тој создаде дела кои потсетуваат дека големи автори може да се родат и да творат на која било точка од планетата. Живото наследство на Кадаре ќе продолжи да биде светлина и да ги инспирира и читателите и писателите насекаде во светот “, пишува во телеграмата со сочувство.

Албанската влада прогласи дводневна жалост во знак на почит кон најголемиот албански писател Исмаил Кадаре, кој на 88-годишна возраст почина во Тирана.

Кадаре е еден од најбрилијантните современи писатели, добитник е на многу меѓународни награди, а неколкупати е номиниран за Нобеловата награда за литература. Најпознато дело му е „Генералот на мртвата војска“. Неговите дела се преведени на околу 45 различни јазици, со што е главен претставник на албанската литература во светот.