Вести Македонија

Младински образовен форум нема да ги признае изборите за претседател на СПУКИМ

Сподели:

Screenshot-134

Изборите за претседател на СПУКМ, закажани за утре, 30 јуни 2016 година, не смее да се признаат поради нелегалното распишување и фрапантното кршење на студентските права, повикаа од Младински образовен форум. Од организацијата рекоа дека нема да ги признаат овие избори.

„Избори за студентски парламент не треба да се одржат додека не се реформира неговата структура на демократски начин и не се обезбеди простор за фер и плурални избори. Посочуваме дека моменталните студентски претставници се нелегитимни и без право да носат одлуки во име на студентите. Мандатот на претседателот на СПУКМ, Кирил Спировски, е истечен уште во 2014 година и веќе две годни се продолжува без правна основа. Избори за претседател на СПУКМ не се одржале од 10 октомври 2012 година, а речиси сите студентски парламенти на УКИМ имаат истечени мандати“, пишува во соопштението на Младински образовен форум.

Оттаму додаваат дека досегашните претставници на СПУКМ успеале да го узурпираат просторот за организирање на студентите на универзитетот и четири години да носат важни одлуки во нивно име, што потврдува колку моделот на организирање на СПУКМ е монополистички и изземен од одговорност кон студентите.

„Токму затоа овие избори треба да бидат откажани, а новоформираната комисија на иницијатива на студентите за измени на статутот на УКИМ да почне со работа и даде свој предлог за уредувањето на СПУКМ. Овие избори не само што ги кршат студентските права согласно статутот на УКИМ, Законот за високо образование и Болоњската декларација, туку и ќе ги обесправуваат и ќе ги лишат студентите од застапување за своите права во циклусот на студирање“, наведено е во соопштението.

meta.mk

Сподели: