Вести Македонија

„МЖ – Транспорт“ со загуба од пет милиони евра поради блокада на коридорот 10

Сподели:

voz-2

Транспорт“, Никола Костов, изјави дека за овие три месеци директната и индиректна штета на компанијата од блокадата на бегалците и од штрајкот на работниците на пристаништето во Солун, изнесува пет милиони евра.

– Поради прекинот на железничкиот сообраќај меѓу Македонија и Грција преку коридорот 10, „Македонски железници“ трпат големи загуби. Директната штета е три милиони евра, а вкупно со индиректната штета од нереализирани или договори што треба да се реализираат од страна на компаниите, таа изнесува пет милиони евра. Од оваа блокада погодено е целото македонско стопанство, но најмногу металуршката и нафтената индустрија, односно компаниите кои тешко можат да најдат замена за железничкиот транспорт – изјави Костов.

Тој додаде дека најголемите корисници на железничкиот превоз веќе ги користат пристаништата во Драч, Бургас, Варна, Ријека, Бар, но алтернативниот превоз компаниите ги чини трипати поскапо, односно 20 долари повеќе по тон.

Тој предупреди дека поради нефункционирање на коридорот 10, може да се случи Македонија да биде заобиколена како дестинација за железнички транспорт и целиот превоз да се одвива преку коридорот 4, односно преку Србија, Бугарија и Грција.

Оттука тој бара побрзо завршување на кракот на коридорот 10 во правецот Битола – Лерин, како алтернативно решение за железнички превоз.

http://meta.mk/mzh-transport-so-zaguba-od-pet-milioni-evra-poradi-blokada-na-koridorot-10/

Сподели: