НАТО ќе добие помошник генерален секретар за разузнавање

Сподели

NATO

НАТО најверојатно наскоро ќе воведе функција помошник за разузнавање на генералниот секретар, чија задача ќе биде да обезбеди подобра размена на разузнавачки податоци меѓу земјите членки, соопшти неименуван претставник на Алијансата.

Според истиот извор, ваквите планови биле разгледувани изминативе шест до осум месеци и веќе биле одобрени од земјите членки на НАТО.

Идејата за воведување на оваа функција биле поттикната од „вознемиреноста предизвикана од однесувањето на Русија, пред сè од нејзиното воено мешање во Украина и анексијата на Крим“. Но, по ланските напади во Париз, реализацијата на ваквите планови била интензивирана.

Изворот од седиштето на НАТО наведува дека планот за воведување на функцијата помошник генерален секретар за разузнавање би можел да биде одобрен веќе на самитот на Алијанста, што ќе се одржи следниот месец во Варшава.

http://meta.mk/nato-ke-dobie-pomoshnik-generalen-sekretar-za-razuznavane/