Вести Македонија Ударни вести

Не отворајте! Испратени се СМС-пораки со лажен линк на УЈП

Сподели:

 

Управата за јавни приходи ги информира граѓаните дека вчера и денес непознат испраќач, користејќи го логото на УЈП, преку СМС-пораки се обидел да наведе граѓани да споделуваат лични и податоци од дебитни и кредитни картички.

Пораките се испраќани од телефонскиот број +38979212628 со следната содржина „Извршете ја задолжителната пријава на УЈП https://ujp.mk/verifikacija“.

 
Овој линк е лажен и не води кон електронска адреса на Управата за јавни приходи.
 
Управата за јавни приходи апелира да не се отвораат овие СМС-пораки и да не се отвора линкот, а доколку некој го отворил линкот, да не ги пополнува полињата во кои се бараат лични податоци од граѓаните затоа што тие можат да бидат злоупотребени.
 
Управата за јавни приходи ги презема сите неопходни активности за справување со конкретната ситуација.
Сподели: