Вести Македонија Текстови

Одложена расправата за Македонија во Брисел, Кундерс повика на консензус на сите партии

Сподели:

Советот за надворешни работи на Европската унија ја одложи расправата за состојбата во Македонија за 20 јуни, бидејќи министрите на Германија и Велика Британија, кои побараа да се дискутира ова прашање, не биле присутни на крајот на состанокот.

Велика Британија и Германија претходно побараа ова прашање да се најде под точката „разно“ на денешниот состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на ЕУ.

gf

Претседавачот на Советот на министри, шефот на холандската дипломатија Берт Кундерс за порталот „Нова“ изјави дека излезот од македонската криза се наоѓа во исполнување на сите услови.

– Сите партии треба околу тоа да се согласат и да најдат пат кон излез од кризата. Според мене тоа се состои од датум за избори, услови за слобода на изразување и да се спроведат судските процеси според националните и меѓународните стандарди. Ниту јас, ниту Европа, не сме тие кои треба да одлучат и да ја решат ситуацијата. Тоа е одлука на македонските граѓани кои треба да кажат дали сакаат фер и слободни избори и да придонесат за интеграција во евро-атлантската структура – вели Кундерс.

Извор: meta.mk

http://meta.mk/odlozhena-raspravata-za-makedonija-vo-brisel-kunders-povika-na-konsenzus-na-site-partii/

Сподели: