Вести Македонија

Осветен крст во Лешочкиот манастир во чест на руски монаси

Сподели:

krst-lesocki-manastir

Архиепископот на Македонската православна црква г.г. Стефан денeска го освети мермерниот крст во Лешочкиот манастир, во чест на 35 руски монаси од Валамскиот манастир, кои по Октомвриската револуција, пребегале во овој манастирот во Лешок, каде престојувале две години.

– Крстот нека биде надеж за ова место, кое со векови било угнетувано и страдало. Ние христијаните, нема со што да се фалиме освен со светиот крст – изјави архиепископот на Македонската православан црква.

Рускиот амбасадор во Македонија Олег Николаевич Шчербак, изјави дека крстот е симбол и порака за добрите односи и пријателства меѓу македонскиот и рускиот народ.

– Од Лешочкиот манастир руските монаси започнале да одат по другите манастири во Македонија од каде проповедале христијанство и живееле богоугоден живот. Овој крст нека биде симбол за поклонување и ќе ја покажува нераскинливата духовна врска меѓу двата народа – изјави рускиот амбасадор.

Пред чинот на осветувањето на крстот, архиепископот Стефан со свештенослужители од Македонската православна црква, отслужија божествена литургија во манастирската црква „Св. Атанасиј“.

http://meta.mk/osveten-krst-vo-leshochkiot-manastir-vo-chest-na-ruski-monasi/

Сподели: