Петре Шилегов: Oвие 100 дена го отворивме градот за сите

Сподели

Одржана е прес-конференција на Град Скопје и презентирани се резултатите од првите 100 дена.

На прес-конференцијата Шилегов ги презентираше резултатите и најважните активности во првите 100 дена, предизвиците со коишто се соочи новата градска власт, како и дел од плановите и поважните проекти што ќе се реализираат во наредниот период.

„Овие 100 дена работевме посветено, одговорно и чесно, следејќи ги потребите и интересите на граѓаните на Скопје. Го отворивме Градот за сите. Веднаш по преземањето на градската власт воведовме двосменско работење на службите што непосредно работат со граѓаните. Имплементиравме нов софтвер што овозможува даночните обврзници да добијат навремени информации за статусот или промената на нивниот предмет поднесен до Град Скопје, или даночна обврска по пат на СМС или е-маил“.

Градоначалникот Шилегов како приоритет во првите 100 дена ги истакна активностите за животната средина и подобрување на состојбата со загаденоста на воздухот, како области кои се од особено значење за него.

„Тројно го зголемивме буџетот за заштита на животната средина, кој за 2018-та година изнесува 141 милиони денари, што претставува речиси трипати повеќе од ребалансот на буџетот од 2017-та година, којшто за овој сектор предвиде само 48 милиони денари. Ја организиравме најголемата акција за чистење на Скопје, што беше дел од краткорочните мерки против загадувањето со која беа отстранети околу 3.000 кубни метри смет од улиците и јавните површини во градот. Во оваа акција, освен јавните градски претпријатија беа ангажирани неколку стотици лица, баратели на работа преку Агенцијата за вработување на РМ“.

Со промовирањето на кол-центарот на бесплатната телефонска линија 193, оваа зима сите пријавени огнови од граѓаните беа изгасени. Интервенирано е на околу 100 огнови на отворено. Справувањето со дивите огнови е уште една од краткорочните мерки за намалување на загадувањето на воздухот. Градот Скопје обезбеди и субвенции за набавка на печки на пелети во висина до 70% од вредноста на печката. Во рамките на вонредните мерки за намалување на загадувањето, согласно со препораките на Владата на РМ, Град Скопје презеде низа активности со кои краткорочно се влијаеше на намалување на загадувањето. Во таа насока, трипати се воведе бесплатен јавен автобуски превоз, се ограничи периодот во кој е дозволен дотур на стока во централното градско подрачје и се засилија контролите на инспекторите за животна средина.

Стопирана е изградбата на 95 фасади, кои требаше да добијат нов барокен лик и со пренамена на средствата кои беа предвидени за Скопје 2014, започнаа интензивни активности и подготовки за реконструкција на сите средни училишта, истите да добијат енергетски ефикасни фасади, во согласност со современите стандарди за рационализација и заштеда на електричната и топлинската енергија.

„Формиравме работна група за следење на состојбата во работата на стационарот Вардариште и хуманиот третман на уличните кучиња. Согласно препораките на работната група, Градот Скопје работи на изнаоѓање на системско решение за превенција и спречување на инциденти поврзани со напади на граѓаните од страна на кучиња“, нагласи Шилегов.

По препорака и апел на граѓаните, Град Скопје ги ослободи тротоарите од возила со поставување заштитни столпчиња на главните улици и булевари. Поставени се вкупно 714 столпчиња во должина од 1.071 метар, со што се зголеми безбедноста на пешаците на тротоарите. Исто така, во моментов се изведуваат три нови велосипедски патеки и се врши реконструкција на четири велосипедско-пешачки патеки во градот.

Императив е Градот Скопје да се гради и развива заедно со граѓаните и да  го направиме Скопје – град за сите“, потенцираше градоначалникот Шилегов.