Со македонската химна пречекана министерката Петровска во врховната сојузничка команда на НАТО во Монс

Сподели

 

Министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска во Монс, Белгија ја посети Врховната сојузничка команда на НАТО и се сретна со нејзиниот командант, генералот Кристофер Каволи и старешините од Армијата на Република Северна Македонија позиционирани во оваа команда.

 

 

 

„Северна Македонија ќе го продолжи своето активно учество во мултинационалните сили на НАТО во Латвија, Бугарија и Романија, што е несомнен приказ за нашиот силен придонес кон колективната одбрана и безбедноста на секоја педа НАТО територија“, истакна министерката Петровска на состанокот.

Петровска рече дека нашата држава целосно го поддржува новиот Стратешки концепт на Алијансата и иницијативите кои произлегуваат од усвојувањето на Стратешкиот Концепт потврден на последниот Самит на Алијансата.

 

 

Министерката го информираше генералот Каволи дека пакетот на НАТО цели на способности кој беше прифатен, веќе е во фаза на имплементација во Северна Македонија и дека државата продолжува со вложувањето во одбраната – факт кој може да се види преку растот на одбранбениот буџет и одвојувањето на една третина од буџетот за модернизација и опремување.

 

 

Петровска и Каволи разговараа и за можностите за обука и вежби како начин за развој на интероперабилноста, при што министерката Петровска порача дека Северна Македонија ќе продолжи да го развива армискиот полигон „Криволак“, кој е и нашиот најголем и најзначаен ресурс за обука.

 

 

 

Генералот Каволи изрази благодарност за местото и улогата која ја има Северна Македонија во зацврстувањето на колективната одбрана на Алијансата, регионалниот фокус и придонес со армиските состави и додаде дека со членството на нашата држава во Алијансата, НАТО е посилно, а евроатлантската област – побезбедна.

Во Монс, министерката се сретна и со старешините од Армијата на Република Северна Македонија кои се поставени на позиции во Врховната сојузничка команда, на кои им се заблагодари за нивната посветеност и професионалност во извршувањето на задачите во една од двете НАТО – команди.