Вести Здравје Македонија Ударни вести

Првите 150 македонски 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите!

Сподели:

 

Првите 280 заштитни маски со визири за медицински работници испринтани на 3D принтери се направени. Околу 150 веќе се стерилизирани и испорачани во Инфективна клиника, Клиниката за гинекологија и акушерство, Ургентниот центар при Клиничкиот центар „Мајка Тереза”, Универзитетската Клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски”, детската болница „Козле” и градската општа болница „8-ми септември”. Во следниот период овие маски ќе се испорачуваат и до другите клиники и болници од јавното и од приватното здравство!

 

д-р Бојан Трајковски

“Иницијативата да се направи ефикасна заштита за медицинските лица за кратко време  доби голем број на поддржувачи. Во моментов 50-тина 3Д печатари на ентузијасти од земјава се ставени во функција и тие секојдневно ги прават визирите. Ние како Асоцијација со помош на донации, набавуваме филаменти, кои се суровина за печатење на визирите на кои дополнително се поставува ласерски сечена фолија за да се добие заштитна маска. Сакам да нагласам дека овие маски не се за комерцијална употреба, туку исклучиво за потребите на болниците. Доколку некој се обиде да ја злоупотреби ситуацијата и истите да ги продава, ќе биде пријавен од наша страна“, изјави Трајковски.

Целиот текст за inovativnost.mk прочитајте го тука.

Сподели: