Алтернатива Здравје Македонија Настани

Европска недела на тестирање за ХИВ под мотото „Тестирај. Лекувај. Превенирај“

  Од 20 до 27 ноември, под мотото „Тестирај. Лекувај. Превенирај“, се одржува Европската недела на тестирање за ХИВ, кон која веќе седма година по ред се приклучува и здружението ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, заедно со неколку стотини организации од 53 европски земји, со цел да се зголемат пристапот и свесноста за важноста од тестирањето […]

Алтернатива Здравје Магазин

Трансилваниско трдло – Нешто ново и вкусно во градот

“Се започна пред 4 години на нашето патување во Трансилванија, каде за прв пат го пробав овој вековен рецепт,кој ме инспирираше не само со вкусот но и приказната за Грофот Влад познат како Грофот Дракула. Решивме да пренесеме дел од вкусот и приказната на познатото Трансилваниско трдло. Започнавме на Винтерленд каде имавме огромни позитивни коментари […]

Здравје Магазин

Колку се опасни крлежите и какви проблеми можат да предизвикаат

  Крлежите од родот Ixodes  се преносители на бактерија Borellia burgdorferi причинител на Лајмска болест попозната како борелиоза. Заболувањето го добило името по градот Лајм (Lyme), САД, каде за првпат е откриен голем број случаи со борелиоза. Крлеж кој не е инфициран со бактеријата не може да ја предизвика болеста, а во зависноста од регионот […]

Здравје Магазин

Најголемата закана кон нашето ментално здравје – РАДМИЛА ЖИВАНОВИЌ

Можеби сега конечно ќе научиме како да живееме од меѓусебната поддршка, сочувство, емпатија, одговорност, разбирање и почит како клучни вредности пресудни во надминувањето на оваа колективна трагедија. Веќе четири месеци се адаптираме на ситуација која наместо да не води до некакво разрешување, ни креира нови пречки во секојдневното психичко функционирање. Она што на почетокот изгледаше како […]

Вести Здравје Македонија Ударни вести

Првите 150 македонски 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите!

  Првите 280 заштитни маски со визири за медицински работници испринтани на 3D принтери се направени. Околу 150 веќе се стерилизирани и испорачани во Инфективна клиника, Клиниката за гинекологија и акушерство, Ургентниот центар при Клиничкиот центар „Мајка Тереза”, Универзитетската Клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски”, детската болница „Козле” и градската општа болница „8-ми септември”. […]

Здравје Магазин

И “Промедика” се вклучува во акцијата за психолошка поддршка на населението

  Следејќи ги секојдневно информациите околу епидемијата со корона вирусот, а со цел да помогнеме да се избегне создавање на паника кај населението нудиме психолошка поддршка на целокупната возрасна популација (лица во карантин, лица кои се доброволно во изолација и сите останати граѓани). Може да не контактирате на телефон 072/257-014 и да разговарате со нашиот […]

Здравје Магазин Настани

Ги запознаваме ретките болести: Хиперамонемија – Hyperammonemia

  Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат. Како ја добиваат […]

Алтернатива Здравје Магазин Настани

Завршува проектот „Ги запознаваме ретките болести 2020“

  Со бројни новитети и технички подобрувања, денес завршува втората сезона на проектот „Ги запознаваме ретките болести“ на охридскиот активист Гордана Лолеска, Супер радио и Здружението „Живот со предизвици“. Предизвикот за екипата која работеше и оваа година на проектот беше подигнување на свеста за луѓето погодени од ретка болест, проблемите со кои се соочуваат тие […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Хомоцистинурија – Homocystinuria

  Хомоцистинурија – Homocystinuria  Хомоцистинурија е група на наследни автосомно рецесивни болести која води до абнормално наталожување на хомоцистеинот и неговите метаболити во крвта и урината. Генетските пореметувања резултираат со абнормалности во ензимите кои се инволвирани во одредени процеси на хомоцистеинот. Пореметувањето во еден од тие процеси е поради дефицит на цистатионин б-синтаза која со својот […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Старгардова болест – Stargardt disease

  Старгардова болест МКБ  H 35.3 Stargardt disease Болеста на Старгард  е најчестата форма на наследна макуларна дистрофија која влијае приближно еден од 10.000 луѓе. Болеста обично се манифестира во првата или втората деценија од животот, кај двата пола со подеднаква зачестеност. Германскиот лекар Карл Старгард  прв ја опишал оваа болест во 1909 година како конгенитална […]