Вести Свет Ударни вести

Русија ја слави победата над фашизмот (ВИДЕО)

На Црвениот плоштад во Москва започна парадата по повод 74-годишнината од победата во Втората светска војна.

 

 

Во воената парада на Црвениот плоштад во Москва ќе учествуваат повеќе од 13 000 војници, 74 авиони и хеликоптери и 132 единици на техника.

 

 

“-Ви го честитам Денот на победата! Ден на нашата гордост и тага”, изјави Путин, додавајќи дека победата над нацизмот зазема посебно место во руската историја.

-“Тие војуваа, поминаа надчовечки искушенија и стоеја на страшното место на борбата кога требаше. Дадоа се што е потребно и ја добија таа победа”- порача Путин на почетокот на традиционалната воена парада , која секоја година се одржува на „Црвениот плоштад“ во Москва.

Сподели: