Вести Македонија Ударни вести

Симовски: Политичко влијание за пописот нема да има

Во интервју за Алсат, Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, изјави дека верува оти пописот на населението кој се планира за следната година, ќе помине без политички влијанија. Поради тоа се настојува да не постои графа за етничката припадност на граѓаните.

За разлика од неуспешниот попис во 2011 година, овој пат ќе учествува и дијаспората, односно лицата кои не се во земјава повеќе од една година.

Сподели: