Вести Македонија Ударни вести

Специјални контејнери за органски отпад во пресрет на Курбан Бајрам

Сподели:

 

Во скопските општини каде што масовно се празнува верскиот празник Курбан Бајрам, ЈП Комунална хигиена-Скопје и годинава ќе постави специјални контејнери во коишто граѓаните ќе можат да го одложат органскиот отпад (остатоците од курбанот).

Градот Скопје и ЈП Комунална хигиена-Скопје апелираат до верниците органскиот отпад да го одлагаат исклучиво во поставените садови, затоа што неговото исфрлање на јавни површини може сериозно да го загрози јавното здравје и да ја загади животната околина.

Екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје, во текот на вчерашниот и денешниот ден, спроведоа и активности за рачно и машинско миење на дворовите и непосредната околина на поголемите исламски верски објекти на територијата на градот Скопје.

 

ЛОКАЦИИ КАДЕ ШТО ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ КОНТЕЈНЕРИТЕ ЗА ОДЛАГАЊЕ ОРГАНСКИ ОТПАД:

1. општина Шуто Оризари  – автобуска станица на последна 19-ка; кај маркет Харбин; во близина на мостот на патот кон Визбегово; во близина на Хамдипашината џамија; во близина на општината Шуто Оризари.

2. општина Бутел  – во близина на џамијата Фетах Ефенди; во близина на џамијата Бедр – Бутел 1.

3. општина Гази Баба  – стадион ФК Фортуна; стадион Гази Баба.

4. општина Чаир  – поранешна локација на ЈПХКС-Серава; во близина на ресторанот Фа-Фа; во близина на новата џамија во Чаир; во близина на Теќето во Дуќанџик.

5. општина Сарај  – кај старата општина Сарај; кај езерото Треска; кај СИУ Медреса Иса Бег во с.Кондово.

6. општина Карпош – населба Долно Нерези.

7. Арачиново – поранешен плац; во центарот-кај Касапот.

8. општина Студеничани – во центарот на с. Студеничани; Моране; Батинци.

9. Поранешно седиште на Муфтиството-Скопско Кале.

Сподели: