Средба за соработка помеѓу Движењето ЗНАМ и ВМРО-ДПМНЕ

Сподели

Вчера во просториите на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија се одржа средба за соработка на работните групи на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и на ВМРО –ДПМНЕ, во состав: Горан Минчев, генерален секретар, Весна Бендевска и генерал Павле Арсоски потпреседатели на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и потпреседателите на ВМРО – ДПМНЕ, Владо Мисајловски и Тимчо Муцунски.

На состанокот се разговараше за стратешките определби, политичките начела и политичката платформа за соработка.

Движењето ЗНАМ – за наша Македонија, својата  платформа ја темели на идеолошките столбови на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија, а тоа се Македонија современа, демократска,  европска држава, втемелена на илинденските и асномските вредности,  интеграција на земјата во Европската унија на достоинствен начин; потоа  Република Македонија држава во која има правда за сите и нулта толеранција за корупција;  Македонија како самоодржлива држава која ќе произведува доволно храна и енергија за своите потреби,  забрзани и ефикасни реформи во економијата и социјалните политики во насока на подобрување на животниот стандард на граѓаните, како и стабилни меѓуетнички односи, се наведува во соопштението на ЗНАМ.

Во разговорите претставниците на Движењето ЗНАМ – За наша Македонија инсистираа сите овие определби, како и дел од програмата за парламентраните избори „Проглас за достоинствена Македонија“ да бидат дел од идната владина програма.