Вести Македонија Ударни вести

МОН: Државната матура да се одржи во предвидените рокови

  Министерството за образование и наука инсистира државната матура да се одржи на датумите кои се дефинирани во Календарот за организација на учебната 2022-2023 година во јавните средни училишта, односно првиот екстерен испит да се полага на 27 мај, а вториот на 10 јуни. Апелираме и до раководството на Државниот испитен центар и до членовите […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Годинава ќе има дополнително олеснување на полагањето државна матура

  Ќе се споделат материјалите за интерните испити и банките со прашања најдоцна четири недели пред интерниот испит со број на прашања 3 пати поголем од бројот на прашања на испитот, ќе им се препорача на универзитетите првиот екстерен испит да биде соодветен на сите студиски програми, а ќе се препорача и промена на соодносот […]

Вести Македонија Ударни вести

Заев за државната матура: Заеднички договореното решение гарантира квалитет на матурскиот испит и овозможува упис на факултетите во државата и во странство

„Со Сојузот на средношколци се договоривме за два екстерни испити, додека за третиот екстерен испит се согласивме да се трансформира во интерен. Вака, ниту еден матурант нема да има проблем да се запише на некој од домашните или странски престижни универзитети, бидејќи повторно ќе има четири предмети неопходни за упис на универзитетски студии“, истакна премиерот […]