Вести Свет Ударни вести

Трамп ги шокираше лекарите: Вбризгување дезинфекциско средство во човечкото тело против коронавирусот

Сподели:

 

Трамп на прес-конференција за коронавирусот сугерирал дека вбризгувањето дезинфекциски средства како изопропилен алкохол во телото би можело да го убие коронавирусот, а предложил и зрачење на телото на болниот од Ковид-19 со УВ-зраци.

На брифингот во Белата куќа за КОВИД-19, американски владин претставник ги презентираше резултатите од владините студии кои покажуваат дека сончевата светлина и топлината помагаат побрзо да се намали вирусот. Производи како што се белило и други средства за дезинфекција може да дејствуваат брзо – до пет минути.

Трамп предупреди дека резултатите од овие студии треба да бидат претпазливи, но додаде дека се потребни повеќе истражувања во оваа област.

„Значи, да речеме дека го удираме телото со моќна – без разлика дали е ултравиолетово или многу висока светлина, и мислам дека вие (Дебора Беркс, координатор на штабот за КОВИД-19 во Белата куќа) рековте дека не е проверена но вие ќе го тестирате“, продолжи Трамп. „И како што реков, претпоставувајќи дека внесувате светлина во телото, што можете да го направите или преку кожата или на друг начин. И мислам дека речете дека и вие ќе го тестирате тоа. Звучи интересно“.

„И гледам дека средството за дезинфекција го уништува (вирусот) за една минута. Една минута. И дали има каков било начин да се направи такво нешто, со Инјектирање или приближно со чистење. Така, ќе биде интересно да се провери“, додаде претседателот.

Реакцијата на американските лекари кои предупредуваа за опасностите од употреба на средства за дезинфекција е запрепастувачка.

„Идејата за инјектирање или внесување на кој било вид производ за чистење на телото е неодговорна и опасна. Тоа е вообичаен метод што го користат луѓето кога сакаат да се самоубијат“, рече пулмологот Вин Гупта за Ен Би Си.

Кашиф Махмуд, доктор од Чарлстон, напиша на Твитер дека не може да ги препорачува овие работи како лекар. „Не земајте медицински совет од Трамп“.

Сподели: