Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Влада: Електричните возила e-go ќе се произведуваат во Тетово

Сподели:

 

Владата на денешната седницата ја усвои Информацијата и донесе Одлука за давање согласност на Договорот за доделување на државна помош склучен помеѓу Владата на РС Македонија, застапувана и претставувана од Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони и „НЕКСТ.Е.ГО МОБИЛЕ“.

Во Република Северна Македонија ќе се произведуваат електричните возила e-go.

Мултимилионска инвестиција од НЕКСТ.Е.ГО МОБИЛЕ СЕ, Ахен, Германија во ТИРЗ Тетово ќе отвори 3-4.000 нови работни места.

Ова е за првпат во автомобилската индустрија кај нас да се продуцира целосен автомобил и се разбира за првпат ќе се произведуваат електрични автомобили.

Придобивките од оваа инвестиција се многукратни – од отворање на нови работни места, извоз на производи со голема додадена вредност, пренос на знаење и технологии, мапирање на земјава кај странските инвеститори во оваа фела, до договори и дополнителна работа за локални компании.

Сподели: