Вести Свет Ударни вести

Владата на Србија не одговорила ниту на едно пратеничкo прашањe

Сподели:

На седниците на Собранието на Србија, од ноември 2017 година до август 2018 година, пратениците поставиле вкупно 236 пратенички прашања до Владата, но од извршната власт не добиле одговор ни на едно, се наведува во извештајот „Состојбата на демократијата во Србија“ изработен од Центарот за современа политика.

Во тој период, претставниците на Владата на Србија, присуствувале на седниците на парламентот за да одговараат на прашањата на пратениците само два пати, во март и април 2018 година, иако Деловникот предвидува одговарање на прашања секој последен четврток во месецот.

Доминацијата на извршната власт над законодавната, се наведува во извештајот, исто така е очигледна кога ќе се земат во предвид законите затоа што од сите донесени закони во периодот на кој се однесува извештајот, Владата на Србија била директен предлагач во повеќе од 95 отсто од случаите.

meta.mk

Сподели: