Кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, за Претседател проф. д-р Гордана Силјановска Давкова

Сподели

 

Во врска со Јавниот повик за избор на кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за претседател на Република Македонија крајниот рок за поднесување на пријава истекува денес. На истиот се пријави проф. д-р Гордана Силјановска Давкова која поднесе план, програма за работа и потребен број на потписи на делегати, информираат од ВМРО-ДПМНЕ.

Гордана Силјановска Давкова била професорка по Уставно право и Политички систем на Правниот Факултет Јустинијан Први. Таа е експерт за избори на ООН и потпретседател на групата Независни експерти за локална самоуправа при Советот на Европа. Член на Венецијанската комисија. Автор е на стотина научни трудови за уставното право и политичкиот систем.

Таа е актуелен пратеник во Собранието на РМ.

За нејзината кандидатура ќе се одлучува од страна на делегатите на Конвенцијата за избор на кандидат за претседател на РМ која ќе се одржи на 2 март 2024 година.