21 февруари е меѓународен ден на мајчиниот јазик

Сподели

 

Денес, 21 февруари е меѓународен ден на мајчиниот јазик. Прогласен е на XXX седница на Генералната конференција на УНЕСКО, во 1990 година.
Во 2000 година, овој датум е промовиран како ден на лингвистичка и културна разновидност и повеќејазичност.
 
Во светот денес се зборуваат околу 6.500 јазици, а на околу половина им се заканува исчезнување во многу делови во светот.
 
Честит ден на мајчиниот јазик.
 
– Јанез Берник, Запис, 1964, масло на платно, 110х140см. Сликата е дел од колекцијата на Националната галерија.