Алтернатива Настани

Национална галерија: Изложба “Надреализам и фантастика (рефлексии)”

  Во Национална галерија на 20.ноември, со почеток во 20 часот, во објектот Мала станица, ќе биде отворена групна тематска изложба со наслов „Надреализам и фантастика (рефлексии) – избор од колекцијата на Националната галерија“. Како што укажува и самиот наслов изложбата „Надреализам и фантастика (рефлексии) од колекцијата на Националната галерија“ се осврнува на влијанијата кои […]

Алтернатива Македонија Настани

„МАРШ ВО МОЛК”: Поддршка на болните од рак во Гевгелија

  Утре, на 19.ноември, во 15 часот и 10 минути, со 5 минутна блокада на булевар Гевгелија, здружението ChangeMakers4all е во план да организира „МАРШ ВО МОЛК”. „Марш во Молк” преку кој ќе се присетиме на загубените личности од општина Гевгелија кои што ја изгубија битката со опаката болест РАК / КАНЦЕР. „Марш во Молк”, […]

Алтернатива Настани

ИЛИ-ИЛИ: Прва збирка раскази „Приказни на тивок оган“ од Светлана Камџијаш

  На 18 ноември, во издание на Или-Или од печат излегува првата збирка раскази „Приказни на тивок оган“ од Светлана Камџијаш. Книгата е 178 -ми наслов во едицијата ПРОаЗА.  Светлана Камџијаш до сега има објавено книги од областа на философијата „Ведите и упанишадите-сликата на светот“, „Крајната слобода на философијата веданта“, „Од брегот на реката Ганг“ […]

Алтернатива Настани

“Поткозјачки литературни средби ” 2019: 500 години постоење на Куманово

  “Денес, на 16.ноември, со почеток од 19 часот, во Занатски дом, Куманово, во рамките на “Ноемвриски денови” и во чест на 11.ноември, Ден на ослободување на Куманово, како и јубилејот  500 години постоење на Куманово, во Куманово се одржуваат по вторпат “Поткозјачки литературни средби” 2019. Учествуваат/настапуваат поетите/писателите Ирена Белешковска, Оливера Доцевска , Емилија Колевска , Ана Љубиќ , Марина Мијаковска, Ленче […]

Алтернатива Настани

МКЦ :”ФРАГМЕНТУМ” – Изложба на Александар Ефтимовски

  МКЦ, Изложба на Александар Ефтимовски “ФРАГМЕНТУМ” 16.ноември Името на оваа изложба доаѓа од латинскиот израз Fragmentum што буквално претставува конкретен дел, одделен од една целина. Истиот тој „фрагмент“ е секое едно дело создадено од потребата на авторот од физичка активност и темпераментно дејствување врз материјалот. Секој еден дел или фрагмент е изработен во различно […]

Алтернатива Настани

Драмски театар: Премиера на “Пантаглез” во режија на Владимир Милчин

  Драмски татар – Скопје, Премиера на „Пантаглез“ на Мишел де Гелдерод, 16. ноември Режија: Владимир Милчин Превод: Најден Настев Сценограф: Крсте С. Џидров Костимограф: Марија Пупучевска Зоран Љутков – ПАНТАГЛЕЗ, овластен јунак на денот Соња Стамболџиоска – РАХЕЛА ЗИЛБЕРШАЦ, Еврејка Стефан Вујисиќ – ПОЗОН, полицаец, ограничен итрец Димитрија Доксевски – БАМБУЛА, црнец Златко Митрески […]

Алтернатива Настани

Изложба на Славица Јанешлиева „Од градот“

  Изложба “ОД ГРАДОТ” на Славица Јанешлиева, на ул. Атинска бр. 2, со почеток во 20 часот Изложбата ќе биде поставена една вечер, во дел од приватна куќа кој на 15.11.2019 (петок) од 20 до 23 часот ќе постане јавен изложбен простор. Без намера за нарушување на постоечката постановка, во просторот кој не сведочи само […]

Алтернатива Настани

Модна вечер: Презентации на добитниците на модниот конкурс на ИИ за мода “Изет Цури”

  Модна вечер – Презентации на добитниците на модниот конкурс на Интернационалниот институт за мода „Изет Цури“ Вторник 19.11. 2019, 18 часот, Француски институт во Скопје     “Што може да е поинспиративно за млади модни ентузијасти од директен допир со колевката на модата Париз?” Со таква мотивирачка цел Интернационалниот институт за мода „Изет Цури“ во […]

Алтернатива Настани

Први тротинети и велосипеди за најактивните корисници на апликацијата HalkEco

  Апликацијата HalkEco на Халкбанк  со која се стимулира пешачењето, трчањето, возењето велосипед или тротинет и која веќе има над 3.000 корисници кои обезбедија над 900 дрвја што банката треба да ги засади во наредниот период, на десетте најактивни корисници веќе им донесе вредни подароци – тротинети и  велосипеди. На петмина од нив кои најмногу […]

Алтернатива Настани

“Петрунија” на Теона Митевска ја освои наградата за човекови права на Советот на Европа – „Одисеј“

  Наградата за човекови права на Советот на Европа – „Одисеј“ вчера ѝ беше доделена на македонската режисерка Теона Стругар Митевска за својот последен филм: „Господ постои, името ѝ е Петрунија“.     Како што соопштија од продукцијата „Сестри и Брат Митевски Продукција Македонија“, наградата била доделена во рамки на настанот „Европски кино звезди и […]