Вести

„Балкански барометар 2016“: Песимизам и зачмаеност во Македонија

Сподели:

svilanovic-with-BB

Речиси 80 отсто од граѓаните на Македонија се или незадоволни или неутрални од тоа како се движат работите во општеството, покажа последното истражување на „Балкански барометар 2016“, кое денеска беше претставено во Сараево.

Дури 75 отсто од граѓаните на Македонија мислат дека во следните 12 месеци ситуацијата ќе остане иста или ќе се влоши, додека позитивни очекувања имаат 23 отсто од граѓаните.

Невработеноста, економската состојба и корупцијата се главните проблеми во државата, одговориле испитаниците, а иста е состојбата и со другите држави од Југоисточна Европа. Но, за разлика од нив, во Македонија е многу поголема загриженоста од иселувањето на високообразовани кадри, политичките расправии, безбедносните прашања и тероризмот, мигрантската криза и малцинските прашања.

Генералниот секретар на Советот за регионална соработка, Горан Свилановиќ, на презентацијата изјави дека иако „Балкански барометар 2016“ покажал први знаци на економско закрепнување на регионот, и понатаму крупни прашања остануваат нерешени.

– Она што за мене е најистакнато во годинешното истражување, се податоците дека голем број од испитаниците се подготвени да заминат во потрага по подобра иднина. Секој втор испитаник размислува за напуштање на своето општество и за барање работа во странство – изјави Свилановиќ.

„Балкански барометар“ првпат е објавен во 2015 година. Во истражувањето учествуваат 7.000 граѓани и 1.400 компании од Албанија, БИХ, Хрватска, Косово, Црна Гора, Србија и Македонија, а се објавува во два дела – јавно мислење и мислење на стопанствениците.

Барометарот го подготвува Советот за регионална соработка (RCC), што е меѓувладино оперативно тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (SEECP), чија полноправна членка е и Република Македонија.

http://meta.mk/balkanski-barometar-2016-pesimizam-i-zachmaenost-vo-makedonija/

Сподели: