Вести Свет

БЕЛГИЈА: Градоначалникот на Брисел поднесе оставка поради корупција

Сподели:

Градоначалникот на Брисел Иван Мајер поднесе оставка поради корупциски скандал.

Мајер е обвинет дека примил илјадници евра неоправдани исплати поради надгледување на организација што им помага на бездомниците.

Белгиските медиуми јавија дека во текот на изминатите неколку години неколку политичари си поделиле десетици илјади евра.

Претседателот на Социјалистичката партија, чиј член е Мајер, поранешниот премиер на Белгија, Елио Ди Рупо, оставката ја оцени како „неопходна“.

Мајер беше на позицијата градоначалинк на Брисел од 2013 година.

Сподели: