Колумна Текстови

ПОЛИТИЧКИ МОНСТРУМИ

Георги АЈАНОВСКИ Секое време си носи и добро и лошо, а луѓето се препознаваат по тоа какви биле и како постапувале и во едното и во другото време и невреме. Особено тоа доаѓа до израз во нивниот политички ангажман, кога влегуваат со намера да придонесат за општиот напредок, но при првото соочување со сопствената неспособност […]

Колумна Текстови

МЕДИОКРИТЕТСКА ЗЕМЈА – Александар Литовски

Александар Литовски   Ние сме претворени во медиокритетска земја. Тука владеат медиокритетите. Тука медиокритетите се славни и значајни. Тука медиокритетите ги диктираат обичаите, чувствата, уверувањата, начинот на мислење… Тука медиокритетите го наметнаа кичот како врвна културна креација и започнаа да проповедаат и практикуваат естетски езуитизам со кој единствена цел на уметноста, во било која форма, […]

Колумна Текстови

ГРУЕВИСТИЧКА ДИКТАТУРА

Георги Ајановски За да не импровизирам, се повикав на стручната литература за дефинирање на термините: диктатор и диктатура. Таму стои: апсолутист, насилник, самодржец,тиранин; власт што се потпира на силата, со ништо неограничена, односно власт и време на владеење на еден диктатор. Или посликовито:  “диктатурата, во современ контекст претставува апсолутно владеење, поставено над законите, уставот или […]

Колумна Текстови

Александар Литовски ГЛЕДАМЕ… “Десет полни години гледавме озаконет грабеж, гледавме современо-античка маскарада и врховистичка национална травестија, гледавме толпа лажни верници кои се претставуваат како големи (демо)христијани и кои проповедаат верба во Бог и семејни вредности, а истовремено фарисејски блудничат и практикуваат најболни перверзии.” Со сопствени очи гледаме владеење на обични криминалци, насекаде гледаме измами и […]

Колумна Текстови

Мора да се спасиме

Мерсел Биљали Диктаторот на Доминиканската Република Рафаел Труиљо (Rafael Trujillo) бил суров. Идол му бил хаитскиот диктатор Франсоис Дувалјер (Francois Duvalier), невиден шизофреничар, кој само затоа што претпоставувал дека неговиот близок соработник Клемент Барбот (Clement Barbot) можеби посакува да му биде наследник, одлучил лично да го егзекутира. Но, тој успеал да побегне. Не можејќи да […]

Колумна Текстови

НАШЕТО НАЦИОНАЛИСТИЧКО ПИЈАНСТВО

АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ Секој барем малку интелегентен и разумен може да го види колективното пијанство. Секој може без преголем напор да види дека сè што прават се манифестации или на нивното пијано лудило, или на нивната измама за да се стекнат со поголем профит. Или и на двете нешта заедно. И највчудоневидувачки е што нашиов народ […]

Колумна Текстови

Луди владетели

Целокупната човечка историја изобилува со личности коишто владееле со народи и со царства, создавале империи, покорувале континенти и верувале дека поседуваат божја моќ и се повикани да ја одредуваат судбината на светот. Со своите луди нагони, тие вршеле невидени злосторства и ѕверства, а сепак биле славени и величани како предводници на своето време. Солие констатира: […]