Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Социјалните права и социјалната правда: Ендемски категории во Македонија – Ана Наумоска

  Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна, пишува Ана Наумоска за Республика. Највисокиот акт на нашата држава, во првиот член од неговиот нормативен текст, поставува еден многу висок и значаен стандард: „Република Македонија“ – вели – „е суверена, самостојна, демократска и социјална држава.“ Во членот 8 пак, една […]

Вести Колумна Став Текстови Ударни вести

Кој го убива МАНУ?! – Мерсел БИЉАЛИ

  Кога САHУ во Србија ја измешаа во дневната политика, настана крвава војна и распад на Југославија. За жал, паметот сеуште ни се движи во спротивна насока на логиката. Некој од дневнополитички цели сака да создаде „опасна коалиција“ каде што главниот збор ќе го има ѓаволот! Структури со големи имиња, водени од голема имагинација ќе […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

Сеќавања: Катастрофален земјотрес во Скопје – Георги Ајановски

  26 јули, 1963 година, катастрофален земјотрес во Скопје. Сеќавања, дел од книгата “Новинарски хронопис”, од Георги Ајановски   -Тоа се случи во зората на 26 јули 1963 година. Се враќавме од годишен одмор во Охрид и патем останавме да преноќиме во селото Болно, Преспа, во куќата на народниот херој Мите Богоевски. Утрото, со неговиот […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Крсте Петков Мисирков и неговото македонско национално дело! – Александар ЛИТОВСКИ

  Во едно безусловно сурово време за Македонија на почетокот од дваесеттото столетие, кога систематски и доследно се омаловажувало и одрекувало секое македонско национално и човечко чувство, во моменти на опасна македонска морална, интелектуална и национална омалаксаност, како најзначаен македонски интелектуален и национален компас се појавил Крсте Петков Мисирков со својата „македонска идеологија”, која беше […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Нивото на јавна дебата трпи од вулгарностите на политичарите – Соња Стојадиновиќ

  Крајно време е да се врати пристојното однесување во јавниот простор. Македонската јавност, заедно со политичарите од сите партии често јавно искажуваат навреди и клевети кон оние со спротивставени ставови на нивните. Ако македонското граѓанство говорот на омраза, навредите и омаловажувањето ги ставиле на ниво на национален спорт, политичарите се наоѓаат во нешто поразлична […]

Колумна Текстови

Кој јава бесен коњ!? – Мерсел БИЉАЛИ

  Овој пат нема да се осврнам на Францускиот (ЕУ) документ, оти за тие што читаат како што пишува документот е докрај избалансиран. А за тие што читаат како што мислат, тука и медицината се уште нема пронајдено лек. И со златни букви да е напишано, тие од него ќе направаат мојсиево златно теле. А […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

ВМРО ја прави третата стратешка грешка!? – Мерсел БИЉАЛИ

  Жан Моне е човекот кого со право го викаат „Таткото на Европа“, кој лично ги доживеал двата светски ужаси, за да констатира дека компромисот и мирот немаат цена. Автор е на историски проект – соработка наместо војни; разбирање место поделби; зближување наместо оддалечување; заеднички вредности место омраза; напредок место сиромаштија. И успеал во тоа. […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

ОД ОНАА СТРАНА НА СРЕЌАТА – Александар ЛИТОВСКИ

  Било како да се размислува за она што го проживеавме за последните триесеттина години, надвор од било каково сомневање е дека тоа е негација на принципите рамноправноста и хуманизмот, негација да живееме како слободни луѓе со меѓусебно разбирање и толеранција. Ја уништивме веќе познатата и, донекаде, во пракса применувана калобиотика, односно вештината за убаво, […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Една анакефалеоза за Мисирков и македонскиот национален развој – Александар ЛИТОВСКИ

  Македонскиот национален развој е процес кој е сличен на сите други слични национално-конститутивни процеси. Само е малку – потрагичен! Оти, за сето време, се случуваше во услови на посегања од соседите, не само по територијата, туку и по душата македонска. Така, за наша жал, имаме продолжена македонска трагедија, која повеќе од сто и педесет […]

Вести Колумна Став Текстови

НАРОДОТ НА ЗАБОРАВОТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Во денешното постфашистичко време, како што го дефинира и Растко Мочник, под бугарски националшовинистички притисоци и уцени, а со помош на нивните западни спонзори, ние сме на пат да го заменивме сопствениот триумфален антифашизам и македонизам, со легализација на неонацизмот и пробугарскиот врховизмот. Националната самодеградација која ни се проектира, која недвојбено е срамна антимакедонска […]