Вести Македонија Став Ударни вести

Реакција на македонскиот тим во Заедничката мултидисциплинарна комисија за историски и образовни прашања

  Членовите на македонскиот тим во Заедничката мултидисциплинарна и експертска комисија за историски и образовни прашања, со разочарување реагираат на некоректното информирање на јавноста за темите кои се предмет на дискусија во работата на Комисијата. И покрај јасно искажаните погледи и ставови на ко-претседателот од македонска страна дадени пред новинарите на 25 ноември, по завршувањето […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Лек против контаминирана свест! – Мерсел БИЉАЛИ

  Хуман млад свештеник грижливо собирал милостина по околните села за да им помогне на сиромашните, децата без родители, изнемоштени стари луѓе и болните. Го правел тоа со чиста душа и без никаква корист. Се заблагодарувал со зборовите: „Да го имате тоа што го заслужувате“. Во вечерните часови, собраната милостина ја делел во одвоени пликоа. […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Јавните простори треба да бидат безбедни за сите

  БЕЗБЕДНОСТ ЗА СИТЕ – Родово несензитивните мерки на институциите имаат директно влијание на нашите животи   16 дена активизам против родово базирано насилство е годишна меѓународна кампања што започнува на 25 ноември, Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените и трае до 10 декември, Денот на човековите права. Кампањата се користи како стратегија […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Осум милијарди жители на планетата: Добра или лоша вест? – Кристијан Фидановски

  Демографијата не мора да биде судбина. Ниту државите во развој мора да продолжат да растат, ниту поразвиените држави, во случајов вклучувајќи ја и нашата, мора да се намалуваат. А, дури и доколку овие трендови продолжат, со секој демографски тренд, колку и да е неповолен, може да се живее – само се потребни вистински политики, […]

Вести Колумна Став Текстови

Цената за слободата и државата – Александар ЛИТОВСКИ

  Се навикнавме во овие транзициски години на десничарски и неофашистички македонски ревизионизам, многу килави и метилави пазарџии и национални конвертити да фрлаат ѓубре врз македонските ослободители и државотворци. Најперверзно е што меѓу тие болни луѓе има некои кои се сметаат за наша општествено-политичка „елита“, а се партизански деца и внуци, персони чии претци се […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Зад сензационалистичките наслови се крие и говор на омраза-Христина Стојановска

  Без оглед дали ги пишуваат од своите лични или од лажни профили на социјалните мрежи, Македонците, се чини, се многу моќни и „речити“ кога станува збор за ширење на говор на омраза, пишува Христина Стојановска за Республика. Говорот на омраза не им е далечен, уште помалку непознат, на македонските корисници на социјалните мрежи. Напротив, кога […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Советот на Амбасадори е загрижен околу пропустите за издавање на државјанство на Онишченко

  Совет на амбасадори е изненаден и загрижен што одреден вид неприфатливи дејствија на непотизам, партиско влијание и небрежност, како што овие денови објавуваат медиумите од реакциите нс дипломатските претставништва акредитирани во земјата, доаѓаат од важни државни институции и органи на државна управа како што се М-НАВ, Совет на јавни обвинители и посебно АНБ. Советот […]

Македонија Став Текстови Ударни вести

Озимец:Вознемирувањето на новинарките на Интернет ја загрозува слободата на медиуми

  Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24.1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19.5% и закани по животот, пишува  Кристина Озимец за Республика. Над 81% од новинарките во Македонија се соочиле со вознемирување на Интернет поради нивната работа, покажа последното истражување на медиумската организација ПИНА, спроведено годинава, базирано […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Програмскиот совет при МРТ и ЗНМ: На нетранспарентен начин се крати буџетот на МРТ

  Програмскиот совет при МРТ и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) информираат дека во Собранието на РСМ во моментов се менува Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги кој предвидува намалување на годишниот буџет на Македонската радио телевизија (МРТ). Овие измени се носат по скратена постапка, на нетранспарентен начин и без вклученост на претставници […]

Вести Изјави Македонија Став Топ теми Ударни вести

Кацарска: Одбележуваме 31 година од донесувањето на Уставот, но тој не е комплетен без уставна тужба

  На денешен ден, пред 31 година е донесен Уставот со којшто во нашиот уставно-правен поредок беа афирмирани нови темелни вредности, како што се основните слободи и права на човекот и граѓанинот, владеењето на правото, поделбата на државната власт, политичкиот плурализам, слободните непосредни и демократски избори итн.  Tоа се вредности коишто се негуваат во една […]