Македонија Став

СТАВ: Слободан УНКОВСКИ

…во братоубиствена војна која ја форсира партијата на власт а и актуелниот претседател на републиката, барем како јас разбирам. Практично, тие си играат со таа лебдечка опасност и ја ползуваат како средство за уцена, но знаеме колку малку е потребно играта да се лизне од своите рамки и да помине во крвопролевање. Многумина мислат, тоа […]

Македонија Став

ММФ знае на кое дереџе е Македонија и „бега“ да не го види крајот – Крсте ШАЈНОСКИ

Д-р Крсте Шајноски По оставката на Ставрески, ММФ ја напушта македонската економска сцена, а Брисел дига „рачна“. Потегот на ММФ е очекуван,  бидејќи тие точно знаат на кое дереџе е Македонија и „бегаат“ да не го видат крајот. Премногу коинциденција за да биде случајно.  Во исто време и од Брисел почнаа со кратење на средствата […]

Македонија Став

ИЛИ НИЕ – ИЛИ ТИЕ! – Гордана ПОПСИМОНОВА

Мислам дека е време да престанеме да се правиме фини, академски културни, та дури и наудрени и да почнеме настаните од последниов месец да ги именуваме со вистинското име, а тоа е смислена окупација на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје од страна на владејачката партија позната под името Внатрешна македонска револуционерна организација […]

Македонија Став

ПРИЗМА: Веома врло добро служите „народу“! – Катерина БЛАЖЕВСКА

Полицијата не морала да биде толку „скромна“ во битката со „непријателот“. Можела да си ја позајми и Армијата од нејзиниот газда, Ѓорге, додека сѐ уште не е зафатена со мигранти. И не требало два пати да му рече. Веднаш ќе им ја дал.   Автоматско оружје на борна кола во центарот на Скопје. А страшниот […]

Македонија Став

СТАВ – Синоличка Трпкова

Прво, сенаторите што си гласаа за ректор со нелегитимни членовни на спукм и го “спасија” УКИМ со “единство” газејќи врз студентите, не одважувајќи се да кажат ниту збор за демократија и правда, за мене завршија кариера.Ме избрале следниот ден за редовен професор на сенат. Не што не се радувам туку се срамам кога знам за што […]

Македонија Став

СТАВ: 12 –мината ДЕФОРМАТОРИ НА СИСТЕМОТ -Јове КЕКЕНОВСКИ

Секојдневно велиме дека е деформиран политичкиот и уставниот систем на нашата државата. Како поминува времето се повеќе сум убеден дека проблемот со деформацијата доаѓа од луѓето кои ги извршуваат најзначајните функции во државата. Каков и систем да создадеме на хартија доколку тој се спроведува од вакви политичари-функционери, истиот пак ќе го деформираат За проспреритетна Македонија […]

Македонија Став

СТАВ – ТЕНДЕРСКО ПОИГРУВАЊЕ СО ЖИВОТИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ СО ДИЈАБЕТЕС

Гласот на жртвите на бизнис калкулациите на министерот за здравство Никола Тодоров почнува се` повеќе да се шири и да се слуша. Малку се жртвите кои паднаа во заштитата на бизнис интересите за Центарот за сколиоза (во изградба), а сега, по втор пат, министерот ги става животите на дијабетичарите на коцка со штетната тендерска политика. […]

Македонија Став

Можни ли се избори наесен?

Во последниот период се почести се изјавите од двете најголеми партии во државата ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, дека оваа есен ќе се одржат вонредни парламентарни избори. Сѐ уште не е јасно како ќе се одржат изборите, бидејќи според првиот човек на Државната изборна комисија, Александар Чичаковски, Избирачкиот список не е пречистен. ЦИВИЛ – Центар за слобода опстојува […]

Македонија Став

Ванеса Васиќ: Во Македонија владее структурно насилство!

„Сите овие стравови околу тоа дали е ОК да се биде поврзан на некој начин со организации на граѓанското општество, дали е во ред да се застапуваат одредени ставови, најверојатно потекнуваат од некакво насилство на ВМРО–ДПМНЕ, кое од една страна, се прикажува како прашање на лојалност кон државата и нацијата“, изјави за ЦИВИЛ Медиа, Ванеса Васиќ […]

Македонија Став

Брегзит и Република Македонија – Јасна КОТЕСКА

Оваа сабота одиме без анегдоти, а ја посветуваме на најзначајниот глобален настан, вчерашното изјаснување на британските граѓани дека ја напуштаат Европската Унија, како и импликациите за Република Македонија. Најнапред, коментар за двата настани што ја обележаа македонската реалност оваа недела. Првиот беше неуспешната прослава на 26-годишнината на ДПМНЕ, кога во текот на прославата беше уапсен, […]