Алтернатива Вести Македонија Настани

Четири медали за македонски математичари на јуниорската балканска Олимпијада

Сподели:

 

Четири медали освои тимот ученици од С. Македонија на Јуниорската балканска математичка олимпијада.

Ученикот Дамјан Давков освои златен медал, Леонид Тодороски – сребрен медал, а учениците Димитар Фидановски и Марко Митевски, освоија бронзени медали. На олимпијадата успешно учествуваа и учениците Марко Серафимовски и Нина Ламева.

 

Јуниорската олимпијада е наменета за ученици до 15-годишна возраст. Следно, наши ученици ќе учествуваат и на претстојната Светска сениорска олимпијада, каде што нема возрасно ограничување, односно може да учествуваат и ученици помали од 15 години.

Сподели: