Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Драго Кос: Македонија има сериозен проблем со банкарскиот систем!

Сподели:

 

Како што деновиве беше најавено, на 22.08.2022 година во Скопје, бизнисменот и најголем акционер во Еуростандард Банка, Трифун Костовски ќе го објави независниот извештај од истрагата за стечајот на банката што ја водеше тимот предводен од господинот Драго Кос, еден од најеминентните европски експерти во областа.

Драго Кос е меѓународен експерт за борба против корупција и организиран криминал повеќе од три децении. Во неговото CV се вброени функциите – поранешен претседател на GRECO, формирана од советот на ЕУ, со специјална задача борба против корупцијата во земјите членки, претседавач на работната група на „OECD“ (Организација за економска соработка и развој) за корупција во меѓународни бизниси, копретседавач со „MENA“ – Мрежа на „OECD“ за деловен интегритет, водечки експерт на „CIPE“ – Центар за меѓународни приватни компании, член на изборната комисија за избор на шеф на специјалното антикорупциско обвинителство во Украина и многу други.

Во Македонија, Кос и неговиот стручен тим, работеа на стечајот на Еуростандард банка при што открија дека земјава има сериозен проблем со банкарскиот систем.

По повод објавувањето на извештајот од истрагата, кој ќе биде на 22.08.2022 година, во целост ја пренесуваме изјавата на Драго Кос која гласи:

„За секоја земја, кредибилноста на нејзиниот банкарски систем е од исклучителна важност затоа што тој е систем што го користат самата држава, приватниот сектор и граѓаните. Сосема е природно, клиентите да очекуваат нивните банки да се придржуваат на законските прописи кои ги штитат не само банките туку и приватната сопственост на своите коминтенти, како и финансискиот интегритет и кредибилитет на земјата. За жал во Република Македонија, барем последните 18 години, се случуваше нешто сосема поинаку. Како што покажаа темелните и длабоки анализи на работењето на одредени банки, вклучувајќи ја и Еуростандард Банка, банките иницирале и одржувале незаконски систем на финансирање на одредени клиенти, кој еволуирал до таа мера да економски ги уништи банките, приватните претпријатија и поединци. Низ таквиот систем, кој во одредени моменти опфатил дури седум комерцијални банки и повеќе десетици компании, поминале повеќе стотици милиони евра за кои не реагираа Народната Банка на Република Македонија, иако знаела за сите тие елементи, ниту Државното Обвинителство на Република Македонија, кое исто било запознаено до последен детал, ниту пак Владата на Република Македонија, па дури ни кога сите набројани биле претходно предупредени. Токму поради ова дојде време целата вистина да се обзнани пред македонската јавност,“ се наведува во соопштението од тимот на Трифун Костовски. 

Сподели: