Вести Македонија

ДРЖАВАТА СО НОВО ЗАДОЛЖУВАЊЕ ОД 31 МИЛИОН ЕВРА

Сподели:

euros

На аукција на државни хартии од вредност, Министерството за финансии ќе се задолжи 31 милион евра на домашниот пазар. На домашните кредитори ќе им бидат понудени едногодишни и двегодишни државни обврзници.

Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, во однос на оваа аукција смета дека се побаруваат 17 пати повеќе средства од долгот што доспева за враќање.

– Оваа власт зад себе ќе остави повеќе од пет милијарди евра долг на идните генерации – вели Наумов.

Наспроти тврдењето на Наумов дека задолжувањето е за 17 пати поголемо од потребното, од Министерство за финансии велат дека со оваа аукција ќе се позајмат онолку средства колку што треба да се вратат неделава, што значи дека нето-задолжувањето по оваа аукција ќе биде еднакво на нула.

Сподели: