Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Европските лидери не донесоа одлука за датумот

Сподели:

 

Европските лидери не донесоа одлука за одредување на датум за преговори со ЕУ за Македонија и Албанија. Тие за кратко време ја затвориле темата за проширувањето, без да се донесе конечен заклучок.

Според пишувањата на европските медиуми, донесувањето на одлуката било одложено за шест месеци, а Франција ќе побара да се воведе нова методологија и потврда за исполнување реформите.

Пред почетокот на Самитот, претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск изјави дека сè уште има земји членки кои се скептични во поглед на прашањето за отварање на пристапни преговори со Македонија и Албанија.

„Не сум сигурен. Многу е тешко да се најде решение кое ќе ги задоволи сите земји членки. Направив се за да ги поддржам Македонија и Албанија, но сè уште имаме земји-членки кои се скептични кога станува збор за отворање преговори“, изјави Туск.

Самитот на ЕУ продолжува и денеска, но неизвесно е дали лидерите повторно ќе се навратат на темата за проширувањето на Унијата. Некои од државите кои го поддржуваат процесот проценуваат дека во вакви околности е подобро Самитот да заврши без заклучок.

Сподели: