Вести Македонија

Финансиската полиција ги проверува јавните набавки на Општина Струмица

Четворица инспектори на финансиската полиција денеска влегле во Општина Струмица и почнале со проверки на документацијата за јавни набавки на Општината. Од Општината засега не прецизираат за кои јавни набавки се интересирале инспекторите.

Во писмена рекација оттаму велат дека од страна на Општината и на нејзините служби, обезбедени и дадени на увид биле сите неопходни документи.

„Не е првпат Општина Струмица да биде под инспекциски надзор од разни државни инспекциски служби. Тоа е дел од секојдневието во Општина Струмица, па така е и овојпат. Сите досегашни инспекциски контроли во Општина Струмица во изминатите години го покажаа законското работење на Општината и на градоначалникот, со што беше потврден епитетот на најтранспарентна општина во Република Македонија“, стои во реакцијата од Општина Струмица.

Оттаму не потврдуваат дали денешната посета на инспекторите од финансиската полиција е поврзана со тендерите за превоз на ученици за кои пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Васил Пишев, изминатите десетина дена оддржа повеќе прес-конференеции на кои обвини дека Општината плаќала неколкукратно повисоки суми за превозот на ученици.

meta.mk

Сподели: