Вести Македонија

Формирано ново граѓанско движење „Стоп операција Сорос“

Сподели:

„Стоп операција Сорос“ е името на новото граѓанско движење преку кое, како што велат основачите, во наредниот период „ќе се иницира и ќе се даде придонес во процесот на десоросоизацијата во Република Македонија“.

Граѓанското движење ќе се водело од максимата „Не прашувај што државата направила за тебе туку што ти си направил за државата“.

Еден од основачите, Никола Србов, вели дека „последните две години, македонскиот народ бил сведок на грубо уривање на институциите на државата и на одземање на суверенитетот од рацете на граѓаните на Република Македонија“.

– Фондацијата „Отворено општество“, која е под капата на Сорос, стоеше директно зад сите насилни процеси во Република Македонија, со финансии и со кадар. Фондацијата „Отворено општество“ создаде монопол во граѓанскиот сектор, кој е окупиран и во него нема место за организации и за движења кои не се согласуваат со идеологијата на Сорос. Во граѓанскиот сектор беше прегазен плурализмот и завладеа тоталитарно едноумие – вели Србов.

Цветин Чилиманов вели дека активностите на граѓанскиот сектор биле „во координација со СДСМ, но и со претставници на дипломатските претставништва во Македонија“.

Движењето „Стоп операција Сорос“ најпрво ќе почнело со работа преку отворање прашања и давање одговори за начинот на кој дејствува Сорос во Македонија, а сите граѓани што сакаат да се приклучат ќе имале можност за тоа преку активностите што ќе се случуваат во иднина.

Сподели: