Вести Македонија Текстови

Франција го тестира новиот систем за проверка на патници на аеродромите

Сподели:

Франција до крајот на мај на два аердроми во земјата ќе го тестира т.н. „Систем ПНР“ (Passenger Name Record), со податоци за патниците, чија цел е откривање на потенцијално опасни лица, соопшти денеска Министерството за внатрешни работи во Париз.

aer

Системот на почеток ќе се користи на парискиот аеродром „Шарл де Гол“ и на аеродромот во Ница, а подоцна ќе биде поставен и на останатите аеродроми во Франција.

Европскиот парламент кон средината на април ја одобри размената на податоци за патниците во авио-сообраќајот, како една од новите мерки за борба против тероризмот.

Според оваа мерка, авиопревозниците ќе мора да разменуваат податоци со властите во државите за патниците кои патуваат во Европската Унија од трети земји и обратно.

Според информациите во медиумите, меѓу податоците кои авио-компаниите ќе мораат да ги делат со разузнавачките агенции се и имињата на патниците, адресите, контактите, броевите на пасошите, кредитните картички и друго.

Извор: Meta.mk

http://meta.mk/frantsija-go-testira-noviot-sistem-za-proverka-na-patnitsi-na-aerodromite/

Сподели: