Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје го одбележи Јубилејот “70 години МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ”

 

ОДБЕЛЕЖАН ЈУБИЛЕЈОТ 70 ГОДИНИ МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ

ОДБЕЛЕЖАН ЈУБИЛЕЈОТ 70 ГОДИНИ МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕГолема е радоста да се биде Градоначалник во период кога се одбележуваат големи јубилеи. Jа имам честа да ја отворам изложбата по повод 70-годишнината од основањето на Музејот на град Скопје.На вакви јубилеи убаво е да се потсетиме на почетоците на музејот и на личностите кои се втемелиле во неговата изградба. Па така, тогашниот Градски народен одбор на Скопје го основал Народниот музеј на град Скопје, а за прв директор била назначена археологот Блага Алексова. Тука би сакал да ги споменам и да им оддадам почит и на Димче Коцо, Борис Чипан, Душанка Вуковиќ, Томо Томоски, Лазар Личеноски, Рада Поленаковиќ, Кузман Георгиевски, како и на сите сегашни и поранешни вработени во музејот кои го вложија сето свое знаење во градењето на оваа институција.И токму тука, и официјално сакам да го најавам решавањето на еден горлив проблем: од крајот на март ќе започне големата реконструкција на Музејот, вредна безмалку 1 милион евра. На крајот од годинава, очекувам да добиеме музејска зграда по сите светски стандарди.Сакам да ви ги искажам моите честитки за големиот јубилеј и моите желби за нови успеси и достигнувања во иднина. Музејот секогаш ќе ја има мојата поддршка и поддршката на Град Скопје.

Gepostet von Петре Шилегов am Donnerstag, 13. Februar 2020

 

Голема е радоста да се биде Градоначалник во период кога се одбележуваат големи јубилеи. Jа имам честа да ја отворам изложбата по повод 70-годишнината од основањето на Музејот на град Скопје.
На вакви јубилеи убаво е да се потсетиме на почетоците на музејот и на личностите кои се втемелиле во неговата изградба. Па така, тогашниот Градски народен одбор на Скопје го основал Народниот музеј на град Скопје, а за прв директор била назначена археологот Блага Алексова. Тука би сакал да ги споменам и да им оддадам почит и на Димче Коцо, Борис Чипан, Душанка Вуковиќ, Томо Томоски, Лазар Личеноски, Рада Поленаковиќ, Кузман Георгиевски, како и на сите сегашни и поранешни вработени во музејот кои го вложија сето свое знаење во градењето на оваа институција.

 

И токму тука, и официјално сакам да го најавам решавањето на еден горлив проблем: од крајот на март ќе започне големата реконструкција на Музејот, вредна безмалку 1 милион евра. На крајот од годинава, очекувам да добиеме музејска зграда по сите светски стандарди.

 

 

Сакам да ви ги искажам моите честитки за големиот јубилеј и моите желби за нови успеси и достигнувања во иднина. Музејот секогаш ќе ја има мојата поддршка и поддршката на Град Скопје.

 

 

Во првата изложбена сала преку видео проекција во 3-Д мапинг технологија беа претставени активности и настани за музејската работа во изминатите 70 години поделена на декади. Во втората изложбена сала е претставен дел од збирката на плакати за изложби од изминатиот период од работењето на музејот. Во третата сала е поставена изложба на која е претставен дел од најзначајните експонати од збирките на Музејот, уметнички дела и преглед на најзначајните настани, како: изложби, археолошки ископувања и истражувања, промоции и презентации.

Сподели: