Вести Македонија

Истече мандатот на градоначалниците

Сподели:

На полноќ истече мандатот на градоначалниците, кои од денеска ќе одат на работа, но ќе немаат право на потпис на документи, затоа што нивниот статус правно не е дефиниран.

Партиите вчера во Собранието начелно се договорија локалните избори да се одржат на 15 -ти октомври и да се измени изборниот законик. ВМРО – ДПМНЕ не учествуваше на координацијата кај собранискиот спикер Талат Џафери, но од партијата порачаа дека договорениот датум – 15 октомври –  е прифатлив.

Од ЗЕЛС вчера, по двочасовниот состанок на управниот одбор, уште еднаш го повторија своето барање – итна промена на законот за локална самоуправа и изборниот законик, како и распишување на локалните избори.

Градоначалниците ги повикаа политичките партии да најдат решение за локалните избори и порачаа мандатот на Владата да не игра улога во мандатот на локалните власти.

Сподели: