Изложба на Драган Верговски-Алпи во Чифте амам

Сподели

Во Чифте амам денеска (23 мај) во 20:00 часот ќе биде отворена ретроспективна изложба на Драган Верговски-Алпи.

Драган Верговски-Алпи, роден во 1950 година во Белград, е истакнат советник конзерватор чие уметничко патување е длабоко обликувано од неговите ментори и од различните стилови на модерната уметност.

„Уметничката визија на Верговски со претходните искуства и образовни години вистински процветува во времето на неговото студирање на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, под раководство на професорот Димитар Кондовски. Започнувајќи го своето уметничко патување, Верговски е плоден излагач, покажувајќи ја својата уметност самостојно од 1968 година со значајна изложба на Младинската работна акција Нов Белград. Неговите изложби, и на национално и на меѓународно ниво, собираат признанија истакнувајќи ги неговата разновидност и мајсторството во различни уметнички жанрови“, информираат од Националната галерија.
Покрај придонесот во светот на уметноста преку изложби, Верговски придонесува и во зачувувањето на културното наследство на Македонија. Со над 40-годишно искуство како советник конзерватор за мозаици во Конзерваторскиот центар во Скопје, тој одигра клучна улога во заштитата и зачувувањето на богатото уметничко наследство на Македонија.