Изложба на карикатури и перформанс на Лука Лагатор во галерија ОСТЕН

Сподели

 

Вечерва, 30 јуни со почеток во 20 часот, во галерија ОСТЕН ќе биде отворена изложба на карикатури на познатиот карикатурист од Црна Гора – Лука Лагатор. Насловот на изложбата е „Сизифов пат“ и ќе биде отворена со перформанс од карикатуристот.
 
 
 
 
На изложбата ќе бидат изложени 30 карикатури од Лагатор од неговиот доживотен циклус „Сизифов пат“ преку кој уметникот реагира на сите случувања во неговата околина и светот преку препознатливиот јазик на карикатурата – сатирата. Лагатор мајсторски игра со атрибутите на овој извонреден визуелен, интелектуален и универзален стил на изразување, при што испаќа моќна порака истовремено покажувајќи потполна уметничка слобода во изразувањето.
 
Повеќе за Лука Лагатор и неговото творештво:
Лука Лагатор е роден на 8 декември 1945 година во Цетиње, Црна Гора. Дипломирал на Економскиот факултет. Престојувал и работел во бројни ликовни колонии во земјата и странство. Лука Лагатор објавил преку 4500 дела во различни весници дома и во светот. Илустрирал приближно 80 книги. Издал три свои цртани книги и е автор на првиот стрип во Црна Гора. Лука Лагатор ги претстави своите уметнички дела на 35 индивидуални изложби и безброј колективни изложби дома и во многу земји во светот. Учествуваше на голем број меѓународни натпревари за цртани филмови и неговите уметнички дела беа наградени со 67 престижни награди. Ја освои престижната кинеска награда “Red Man“ (за придонес кон светската карикатура) и наградите “The Golden Pier”, „Клас маестрално перо“, две титули југословенски карикатурист на годината доделени од „Карт“ (специјално списание за карикатури) и повеќе пати е наградуван на ОСТЕН Светската галерија на карикатури. Лука Лагатор исто така влезе во енциклопедијата „Топ 20 дела од 20 најдобри светски карикатуристи“. Автор е и на два кратки филма: „Задачата на Сизиф“ и „Напорот Сизиф“. Член на Друштвото на уметници на Црна Гора и на Црногорското здружение на карикатуристи од основањето во 1996 година. Живее и работи во Цетиње, Црна Гора.