Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ковачевски за МИА: Од буџетот очекувам резултати и ќе инсистирам да ги има

Сподели:

 

Буџетот за 2023 година е мој прв буџет како премиер и лично ќе се залагам да покаже резултати, да ја обезбеди потребната основа за премин кон забрзан економски раст и развој на државата, порачува премиерот Димитар Ковачевски во интервју за МИА.

Ковачевски вели дека Предлог-буџетот не само што е реален, туку е и рационален и скроен да одговори на предизвиците поврзани со енергетската криза.

– Ние денес не живееме во благосостојба, туку во глобална криза и ни престои уште една тешка и кризна година. Од овој буџет јас очекувам резултати. И ќе инсистирам да ги има, вели Ковачевски.

Верува дека ќе има успешна реализација на капиталните расходи, а ваквиот став го темели на фактот што во последните две години, реализацијата е околу 80 проценти, а годинава над 60 проценти и се очекува реализацијата да забрза во последниве месеци од годината.

Додава дека во Предлог-буџетот, којшто треба да се донесе до крајот на овој месец, има огромни заштеди од кратењето на непродуктивните трошења кои се во висина над 220 милиони денари.

– Овде влегуваат околу 80 милиони денари за патните трошоци. Ставката за поправка и одржување е намалена за 48 милиони денари, набавката на нови возила е намалена за над 33 милиони денари, како и за останати расходи и репрезентации, која исто така е намалена за над 62 милиони денари, подвлекува премиерот.

За препораките за штедење на државните институции, Ковачевски појаснува дека целта е да се намалат трошоците, но притоа да не се наруши нормалното функционирање на институциите.

Во интервјуто, премиерот открива и дали Владата се откажува од прогресивното оданочување, а зборува и за инфлацијата и за новиот модел за субвенционирање во земјоделството. Меѓу другото, се осврнува и на евроинтегративниот процес на земјава и уставните измени.

Целото интервју прочитајте го тука

Сподели: