Здравје Магазин

Лубеницата е извор на здравје

Сподели:

hitportal-lubenica

Лубеницата е извор на антиоксиданси, полна е со ликопеноми кои и ја даваат специфичната црвена боја исто како и на доматот.

Карактеристично за неа е тоа што го намалува ризикот за појава на рак на простата. Штити од срцеви заболувања или инфекции на јајниците и матката. Ги прочистува бубрезите бидеќи дури 92% се состои од вода и на тој начин го прочистува и телото целосно.

Богата е со А, Б и Ц витамини, а доколку сакаме да ги зачуваме сите минерали и витамини од неа препорачливо би било да не се чува во фрижидер бидејќи на тој начин тие исчезнуваат. Најдобро e да се чува на собна температура, но доколку веќе сте ја исекле тогаш пожелно e да ја чувате во фрижидер.

Во 100гр лубеница има 90% вода околу 6% шеќер, 7 милиграми калциум, 10 милиграми фосфор и само 30 калории.

 

Сподели: