Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Македонските математички олимпијци освоија 4 медали во Осло

Сподели:

 

На 63. Интернационална математичка олимпијада (ИМО 2022) во Осло, македонската репрезентација постигна одличен резултат.

На овој најпрестижен математички натпревар во светски рамки нашата екипа годинава освои два сребрени медали, два бронзени медали и две пофалници. 

  • НИКОЛА СПИРОВСКИ (сребрен медал; со освоени 29 поени) 
  • ДАМЈАН ДАВКОВ (сребрен медал; со освоени 29 поени) 
  • БЛАЖЕ СУКЛЕВСКИ (бронзен медал; со освоени 27 поени) 
  • ЈАН СТОЈАНОВСКИ (бронзен медал; со освоени 24 поени)
  • АЛЕКСИЈ ТАСИЌ (пофалница; со освоени 21 поен) 
  • ЈАСНА ИЛИЕВА (пофалница; со освоени 18 поени)

Водач на тимот е Илија Јовчески, а заменик-водач е Мирко Петрушевски.

Најискрени честитки за овие шест ЗЛАТНИ деца!

Сподели: