Вести Македонија Текстови

Мазутот од „Ина“ во Јадранско море е најголема еколошка катастрофа на Кварнер

Сподели:

Чистењето на крајбрежјето на морето кај Кострена во Хрватска се уште трае, откако од нафтената платформа на рафинеријата „Ина“ во Урињ истече мазут.

weНадлежните институции и мештаните сметаат дека се работи за огромна еколошка катастрофа која ја погодила областа Кварнер.

Ова може да ја доведе во прашање и претстојната туристичка сезона, имајќи предвид дека фотографиите од загадувањето го обиколија светот.

Од „Ина“ информирале дека мазутот истекол од кругот на рафинеријата надвор од заштитната брана.

Истрагата ќе утврди кој е одговорен за овој еколошки инцидент кој предизвика непроценлива штета по еко-составот на морето.

Извор мета.мк

http://meta.mk/mazutot-od-ina-vo-jadransko-more-e-najgolema-ekoloshka-katastrofa-na-kvarner/

 

Сподели: